top of page
İslam dininin temel ibadetlerinden hangilerini biliyorsunuz?
İslam dininde yapılması emredilen başlıca ibadetler; namaz, oruç, zekât ve hacdır. “Namaz dinin direğidir.” sözünü duymuşsunuzdur. Dinimize göre akıllı ve ergenlik çağına gelen Müslümanların belirli vakitlerde namaz kılmaları gerekir. Namaz, İslam’ın beş temel şartından biri, Müslümanların gün de beş vakit, dinî bakım dan belirlenen kurallara göre yapmak zorunda oldukları ibadettir. Bu kurallar; kıyam (ayakta durma), Namazda kıraat (kısa sureler ve ayet okumak) rükû (elle diz kapaklarını kavrayarak belden yukarısı yere paralel olacak şekilde eğilme), secde (alnı yere koyma), ka’de (oturma) dir. Namazdan önce abdest alıp temizlenmek dinî bir gerekliliktir. Ayrıca; beden, giysi ve namaz kılınan yer de temiz olmalıdır.
Namaz İslam dininin başlıca ibadetlerindendir.
Namaz, Allah’ın rızasını kazanmak ve verdiği nimetlere teşekkür etmek için kılınır. Kur'an'ı Kerim’de Allah, “İman eden kullarıma söyle: Namazlarını dosdoğru kılsınlar...” ve “...Namaz müminler üzerine vakitleri belli bir farzdır.” buyurmuştur.
Namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere gün de beş defa kılınır. Ayrıca yıl da iki defa, Ramazan ve Kurban bayramlarının sabahın da bayram namazı kılınır. Cuma günleri öğle vaktin de cuma namazı kılınır.
Ramazan ayında mahya asılmış bir cami
Oruç, İslam’ın beş temel şartından biridir. Allah, Kur’anı Kerim’de; “Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı)...” buyurarak orucun Müslümanların yerine getirmeleri gereken farz bir ibadet olduğunu bildirmektedir.
Oruç, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış, sağlıklı ve yolcu olmayan Müslümanların yerine getirmesi gereken bir ibadettir. Her yıl ramazan ayında, tan yerinin ağarmasından güneş batıncaya kadar bir şey yiyip içmemek şeklinde yerine getirilir. Orucun sabah başlama vakti ne imsak, akşam bitiş vaktine iftar denir. Oruca başlarken yenilen yemeğe sahur denilir. Oruç süresince bir şey yenilmez ve içilmez. Bilerek bir şey yenir ve içilirse oruç bozulur.
Hz. Peygamber, inanarak ve karşılığını bizzat Allah’tan bekleyerek tutulan oruçların, günahların bağışlanmasını sağlayacağını bizlere müjdelemiştir.
İftar sofrası
Hac, akıllı, ergenlik çağına ulaşmış, sağlıklı ve maddi imkânları yerinde olan Müslümanların ömürlerinde bir kez yerine getirmeleri gereken bir ibadettir. Hac, yılın belirli günlerinde ihrama girilerek Mekke’de bulunan Kâbe’yi tavaf etmek ve Arafat’ta vakfe yapmak suretiyle yerine getirilir. Hem mal hem de bedenle yapılan bir ibadettir. Kur’an’da hac ibadeti, imkânı olanlar üzerinde Allah’ın bir hakkı olarak anılmaktadır.
Müslümanlar hac ibadetini yaparken
Zekât, sözlükte temizlenme, arınma anlamlarına gelir. Mal ile yapılan bir ibadettir. Zengin sayılan Müslümanların yıl da bir kez mallarının kırkta birini fakirlere vermeleridir. Yüce Allah, zekâtla ilgili olarak şöyle buyuruyor: “İmanedip iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya, onların ödülleri Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntüde çekmezler.”
Zekât ibadeti, toplumsal barışın sağlanmasında ve insanlar arasında sevgi, saygı ve kardeşlik bağlarının güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Zekât, öncelikle yoksullara ve ihtiyaç sahiplerine verilir. Kur'an'ı Kerim’de zekâtın kimlere verileceği bildirilmiştir.
bottom of page